Villull og Nerklubben gård

Kategori: Livstilendring

Det handler ikke om hvordan du har det, men hvordan du tar det!

Det handler ikke om hvordan du har det , men hvordan du tar det var temaet i en direkte Spis deg fri sending av leder Irina Lee i dag
Dette er min store øvingsoppgave og hovedfokus fortiden.

Alt for lenge har jeg stått fast i seige følelsesmessige motbakker, fylt med en uro jeg ofte ikke har klart å sett ord på. Istedenfor har jeg spist, bruk mat som «plaster» for å bedøve disse følelsene jeg ikke har fått tak i. Det kan ha vært stress, engstelse, det kan ha vært kritikk, det kan ha vært konflikter enten hjemme eller i arbeid, ja jeg kan til og med bli påvirket av konflikter i samfunnet som berører meg ekstremt.
Av og til har jeg sagt det er som jeg ikke har filter, at alt bare går rett inn i hjernen uten bearbeidelse.
Dette bildet av Lisa Aisato gir et inntrykk hvordan det kan følelse.

Mat som løsning utløste nye negative følelser, skam, negativ selvbilde og selvsnakk , som tilslutt kunne ende i å bli en skikkelig depresjon, helt i dypet av nesten å gi opp….
Når jeg var på rehabiliteringssenteret før jul var tiltaket på gruppa mi traumebehandling.
Jeg var veldig overrasket av at fokuset skulle være der, men i løpet av opphold var akkurat dette en stor Aha opplevelse.
Vi som strever med mat, og har en overspisingslidelse må nettopp kommet oss opp og ut av dette følelsesmessige virvar vi opplever , og da er det faktisk litt om at det ikke handler om hvordan vi har det , men hvordan vi tar det!

Så gjennom et flott verktøy fra psykologen på rehabiliteringssentret og ikke minst de mentale verktøyene fra spis deg fri kurset og spis deg fri felleskapet jobber jeg meg fram til å bli en friskere Brit.
Mange vil kanskje under seg over at jeg bruker spis deg fri som metode siden jeg har en spiseforstyrrelse, men denne kontrollen og oversikten jeg får over maten, hva jeg får i meg, at jeg vet jeg får i meg nok, at jeg får i meg riktig mat og ikke minst at jeg ikke trigger sukkeravhengigheten min gjør at jeg opplever matro, og det er helt nytt for meg.
Derfor føler jeg meg så mye tryggere i dette opplegget.
Ikke minst er jeg veldig heldig som har fått hjelp av helsevesenet og endelig blitt tatt på alvor, og endelig fått tiltak som går direkte på spiseforstyrrelsene!

Jeg innrømmer at det ikke er et fantastisk glansbilde , og at alt går på skinner hver dag.
Noen dager er absolutt mer arbeidsom enn andre.
Men med motto fra spis deg fri, et måltid om gangen, en dag om gangen, så går jeg sakte fremover å prøver å flytte gamle fokuset hvordan jeg har det , til hvordan jeg tar det.
Et tiltak i januar som kan være en tung måned er jo som flere av dere har fått med dere,
pynte meg med kjole hver dag, og til og med en nygammel hver dag. Nygammel fordi jeg har et stort lager med kjoler fra nå snart 30 kg forskjeller i skapet.
Jeg har enda lang vei til å bli en normal vektig og det er ikke sikkert jeg skal bli det en gang.
Akkurat nå er jeg på reise og er nysgjerrig på hvor langt den fører meg.




Villighet kontra viljestyrke

Først og fremst , Tusen takk for alle fine tilbakemeldinger på innlegget mitt her og på facebook: Det smarteste valget 2021, https://britstrikkenerd.no/2022/01/det-smarteste-valget-2021/.
Der jeg la ut før og nå bildet samt min Spis deg fri reise fram til nå og mitt fantastiske resultat. Alle heiarop hjelper utrolig på motivasjonen videre. For jeg er jo på langt nær ferdig med min vektreduksjon, det er fortsatt en lang vei å gå.

Mange har skrevet at jeg må ha en ekstrem viljestyrke for å klare denne metoden og få til mine resultater. Og jo , jeg er nok ganske sta når jeg virkelig har bestemt meg for å gjennomføre noe. MEN en av mine store A-ha opplevelser i starten av kurset var veiledningen fra Irina Lee om å se på villigheten istedenfor viljestyrken.
For viljestyrken kan brytes sammen som et skjørt korthus på et kort øyeblikket.
En må heller spørre seg selv om en er villig til å gjøre en innsats og gjøre det som kreves.
Er jeg villig til å gjøre endringen?
Det har blitt mye mer positivt for meg å si akkurat dette,
Jeg er villig til å gjøre disse endringene, og jeg er villig til å følge dette opplegget.
Andre ord som og er viktig for meg i denne prosessen er at jeg har tillit til følge opplegget.
Eller å si jeg forplikter meg til å følge dette opplegget.
Når jeg snakker med viljestyrke stemmen er det ofte på denne måten:
Nå må du ta det sammen, nå må du skjerpe deg, nå må du holde ut, nå må følge opplegget, du skal aldri mer spise sukker og mel,
Da blir det ofte en haug med negativt selvsnakk og nesten en form for verbal selvpisking!


Så derfor vil jeg heller snakke om villighet istedenfor viljestyrke i forhold til
vektreduksjonsprossen min i spis deg fri.
Og det tror jeg kan hjelpe uansett hvilken endring du har bestemt deg for å gjennomføre, snu negativ selvsnakkingen , til å si du er villig, du har tillit til opplegget og til deg selv og du forplikter til å følge opplegget.

Et annet viktig mantra er å tenke EN dag om gangen og ikke la deg overvelde at følelsen av at det er laaangt fram, eller den umulige tanken på at du f.eks aldri skal spise sukker og melvarer mer. Si heller Jeg er villig til å følge opplegget i dette måltidet, uten sukker , uten mel og med den bestemte mengden mat det er anbefalt.
I dag var det pizza i heimen og jeg elsker min variant , auberginerpizza!!

Og selv om det blåste iskaldt sørøst , og det passet aller best med Frøyabunad ( kjeldress) med skinnlue, så går det fint med kjole innendørs. Kjoledag 5 i januar gjennomført !

Glede meg NÅ

Hovedmålet for JANUAR er rett og glede meg over nuet , eller glede meg NÅ.
Jeg har en tendens til hele tiden ha fokus på å glede meg til noe langt frem, ikke minst når jeg arbeider med vektnedgang kan jeg utsette meg selv for et ekstremt tankekjør å glede meg til når jeg blir tynnere, slankere, mer normal vekt for da skal jeg pynte meg mer, bli mer aktiv, da kommer jeg til å bli gladere osv.
Kanskje er det flere som kjenner seg i akkurat det?

Gjennom Spis deg fri har jeg fått mange ulike verktøy. Og en av de jeg virkelig har satt i gang å bruke nå på nyåret er ulike plandokumenter vi fikk på Digitalt kurs i november.
Midt i blinken for meg som elsker planer og lage lister!
Tittelen på kurset var så bra og skapte en indre oppvåkning i meg:
Hvis ikke du tar vare på deg selv, hvem skal gjøre det da!
Januar hovedfokuset ble derfor , GLEDE MEG OVER NUET.

En av tiltakene er kle meg i ny kjole hver dag i januar. Startet 3.januar, og her er dagens fargeklatt kjole. En av mine favoritter og likeså min loppakofte designet av Pinneguri.
Jeg brukte dette antrekket når jeg veide 2o kg mer og følte meg fjong da, og fortsatt kan det brukes , og fortsatt føler jeg meg fjong.
Jeg har nemlig fortsatt lang vei igjen til målvekt, men nå skal jeg ikke bruke energi på å glede meg til å bli tynnere, slankere osv. Nå skal jeg bruke energi på glede meg over meg akkurat nå.

Jeg brukte litt pausetid på arbeid i dag å bare gå ut , rett uten for min arbeidsplass å nyte denne vintersolen som glitrer over Frøya i dag.

Jeg har delt gleden med en sangelev som fikk regnbuebrød i nistepakke av mammaen sin idag

Jeg gledet meg over kreative engler av munnbind når jeg var å tok tredje vaksinen i dag,
som jo er en glede i seg selv.

Jeg har sett strima nyttårskonsert fra Frøya kulturhus med Trondheim solistene og Eir Inderhaug. Og selv om det er trist å ikke være der å oppleve det live så var det en glede å få et flott musikalsk nyte øyeblikk og ikke minst gledet jeg meg over kollegaer på kulturhus som mestret denne nye oppgaven!

Jeg har fylt opp lageret med min favoritt lakris te, spesial bestilt fra kaffehuset

Så selv om dagene akkurat nå er litt dritt med ekstra nedstengning på grunn av Covid-19, så er det derfor ekstra viktig for meg å jakte gleder her nå. Det finnes der ute, noen er små og noen er store, noen får du og noen kan du lage selv.
Jeg følger @gleding.no på instagram, de kommer med små gull glederåd som kan være fine å ta med seg i hverdagen.
Disse 8 punktene er absolutt verd å ta med seg.
Lykke til med din glede jakt!

Det smarteste valget 2021

Det er jo en del av dere som har fulgt meg det siste året via min instagram konto @brit_spisersegfri og selvsagt dere som bor på Frøya, mine kollegaer og mine nærmeste venner har sett at endringer har skjedd helt fysisk med min kropp.
Måtte bare legge inn dagens bilde før og etter bilde.
Samme Dama og samme Kjolen, men kroppen har endret seg ganske mye med over 27 kg ned siden 6.august!


Jeg skal ikke drive noe som helst form for misjonering av denne metoden, annet at den har virket for meg!
Jeg startet 6.august 2021 etter lang tids vegring siden opplegget rundt spis deg fri tidligere har virket helt uoppnåelig for meg.
1. Uten sukker ( ikke mulig tenkte jeg)
2. Uten Mel ( skal jeg aldri spise brød, knekkerbrød, kaker!!)
3. Tre Måltider pr. dag(BARE 3 !!! Jeg spiste 6-7 måltider som etter min lange Roede erfaring var det som funka for meg for å holde blodsukkeret i sjakk)
4 Bestemte mengder mat målt i amerikanske målenhet oz( forsåvidt greit å veie maten, det har jeg jo årevis erfaring på i forhold til min lange Roede historie og egentlig liker jeg det for å ha oversikten, men skeptisk til å måle i oz, hvorfor i all verden må jeg det, gram er jo like greitt??)

1.Uten Sukker.
Jeg har i løpet av dette halvåret konstatert jeg er sukkeravhengig. I sukkertesten får jeg full score. Og jeg ble slettes ikke overrasket. Det er bare synd at denne avhengigheten ikke blir tatt på alvor av helsevesenet. Jeg har i mange år kalt meg sjokoholiker, ja egentlig tulla med det mest. MEN jeg er faktisk det. Sjokolade for meg er ikke noe jeg koser meg med, jeg tar ikke bare en bit, men ofte kan ha i meg på kort tid både 1 og 2 slike sjokoladeplater som på bilde en ettermiddag. Jeg spiser den ikke offentlig, men i bilen, gjemmer det i skap, skuffer, vesker, kopper, kister, sekker. På plasser bare jeg vet om og spiser det i skjul. Det starter mest om ettermiddagen , hjem fra arbeid og fortsetter til jeg legger meg….
Det er klart at mange av mine overvektkilo ligger akkurat i denne overspisingen og denne sukkeravhengigheten.
MEN nå har ikke dette skjedd siden 6.august. Jeg har fått en helt annen ro, mye mer energi, fri fra sukkerjaget. og ikke minst ikke mer skam og negativ selvbilde ovenfor denne skammelige overspisingen. Ingen som ikke har vært i dette “helvete” kan skjønne hvordan slike dager gjør med deg både fysisk og psykisk.
Å være sukkerfri , betyr totalt sukkerfri, ikke noe lett produkter eller sukkerfrie produkter.
Her er det slutt på lett brus, sukkerfri drops , tyggegummi, ikke honning en gang. For alt dette kan sette i gang sukkersuget som gjør at jeg kan gå inn i en total sprekk, akkurat som en alkoholiker som kan få det bare av en smak av alkohol på ei teskje.

2. Uten mel
Jeg kunne forstå at sukker er viktig å holde seg unna og at jeg var sukkeravhenging. Men at dette også skulle gjelde mel var jeg mer overrasket over. MEN det har med stivelsen som er i mel og som omtrent er det samme som sukker og igjen kan sette i gang samme suget, craving og kan føre til total kollaps for meg. Dette gjelder for øvrig også potet.
Men vi kan spise hele korn, som havre, linfrø, ris, osv.
Og etter 5 mnd, det går helt utmerket å leve uten brød.
I vektreduksjonsprogrammet er det kun frokost som har korn. Så der spiser jeg havregrøt, kjøleskapsgrøt, banangrøt, puffet havre. Du kan også spise riskaker og spesial laget rundstykker av cottage cheese og havregryn ( også kalt protein rundstykker)



3. Tre måltider og 4. Bestemt mengde.
Her var en av mine største vegringer før jeg startet. Jeg som i tidligere vektreduksjoner hadde spist 4 hovemåltider + 2-3 mellommåltider. Og som jeg mente var viktig for meg for å holde blodsukkeret mitt stabilt og for å ikke falle for andre fristelse. ( Noe jeg ofte likevel gjorde..)
Å ha tre måltider har skapt en mye større metthet for meg, noe som var den aller største overraskelsen. Det å har minst 12-13 timer mellom siste måltid om kvelden til neste måltid om morgenen har gitt kroppen min tid til faste og fordøye maten og gjort både fordøyelsen og forbrenningen min mye bedre.
På bildet ser dere eksempel på mine 3 måltider i løpet. Og som dere ser vi får spise frukt! Akkurat det er jeg veldig takknemlig for. Mange synes det kan ligne på lav karbo, men som dere ser frukt er med og for meg har det vært viktig at det ikke har vært så mye fett. Det blir vanskelig for meg i forhold til mine tidligere vektreduksjons kurs erfaringer.
Måltidene består av bestemt mengde Frokost, korn, protein, og frukt. Lunsj består av protein, grønnsaker, frukt og fett. Middag består av Protein, grønnsaker og fett.
Vi regner i amerikanske oz, 1 oz er ca 28 gram. MEN det mye mer oversiktlig og lettere å regne i oz. Alle vanlige digitale vekter kan stilles inn på oz. Hvis du skal ha 4 oz melk er det letter å få det nøyaktig på vekta, en file det inn på 112 gram.
Når jeg har spist mine 3 måltider den dagen, vet jeg at jeg har fått i meg den maten jeg skal ha, den næringen jeg trenger og jeg er mett. Jeg er rett og slett ferdig og slipper matjaget og tankekjøret om jeg har fått i meg nok, om jeg kanskje kan spise litt til eller noe annet.
JEG ER FERDIG!, og får meg har det vært ekstremt viktig tiltak i forhold til overspising.
MEN får du i deg riktig næring og nok?
Som den kontroll freaken jeg er så har jeg selvsagt sjekket det. Jeg har Roede appen og når jeg har lagt inn all maten inn der , får jeg mellom 8 og 10 i kostscore hver dag og da vet jeg at jeg er innafor.

Et annen viktig tiltak i spis deg fri er felleskapet. Du kan være med i gratis gruppe på facebook og få råd. Du kan høre på Irina`S podcast spis deg fri , hvor også spis deg fri boka ligger. ute.
Men det aller beste er selvsagt å melde deg på kurs og få alle andre godene i spis deg fri felleskap. Der er det stadig møter digitalt. Og når det gjelder selve kurset er det aller mest fokus på det mentale. De 4 linjene som jeg har beskrevet her oppe er bare en bitte liten bit av verktøyene. Du kan selvsagt klare det helt alene, men det er mye lettere og bedre sammen med andre som forstår akkurat hva dette handler om.
Det aller viktigste du må ville det selv, du må ha tillit til dette og du må faktisk IKKE se på det som en slanke kur men som en STOR livstilsendring.
Torsdag 6.januar har Irina i spis deg fri gratis webkurs , så får du enda mer og bedre informasjon enn jeg kan gi deg. Eller du kan gå inn på nettstedet www.spisdegfri.no

Jeg bare tar på meg pelsjakka mi og fortsetter denne reisen videre. Hvor langt jeg vil komme aner jeg ikke, men jeg blir nyskjerrig med videre!
P.s Jeg er ikke sponset på noe som helst måte og det er heller ikke ment som noe misjonering av spis deg fri. Kun en informasjon for dere som lurer litt på hva jeg holder på med i forhold til kost.

© 2024 Brit Strikkenerd

Tema av Anders NorénOpp ↑